ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ, ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ

ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ, ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ

Πριν δημοσιευθούν τα αποτελέσματα από την σύνοδο της ευρωζώνης και αφού όσο η κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι της παραδέχτηκαν την αποτυχία του μνημονίου, αποφασίστηκε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. Ενός χρέους που δημιούργησαν από κοινού οι μεγαλοεπιχειρηματίες που χρόνια στηρίζουν ΠΑ.ΣΟ.Κ και Ν.Δ και που τώρα θέλουν να το φορτώσουν στις πλάτες των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων μέχρι και το 2024 τουλάχιστον. Κοινός άξονας σε όλα τα επίπεδα είναι η μείωση της παρουσίας του κράτους σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περικοπές στην χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών από τον προϋπολογισμό και πώληση – χάρισμα δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο.

Είμαστε σε μια περίοδο όπου όλες οι πτυχές της καθημερινότητας ( εργασιακά δικαιώματα, παιδεία, υγεία, ελεύθεροι χώροι κ.α ) δέχονται συντονισμένη επίθεση από το κεφάλαιο, την Ε.Ε, το Δ.Ν.Τ αλλά και από τα κόμματά τους ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ, ΛΑ.Ο.Σ, ΔΗ.ΣΥ, ΔΗ.ΑΡΙ. Η επίθεση λοιπόν σε κάθε ένα από τους τομείς αυτούς μόνο ξεκομμένη δεν είναι η μια από την άλλη, συνδέονται άμεσα με το κεντρικό πολιτικό σκηνικό και οι επιπτώσεις που έχουν είναι η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και η κατάργηση κοινωνική και εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων.

Σύγχρονη παιδεία με αμάθεια υψηλής τεχνολογίας

Στον νέο προϋπολογισμό η χρηματοδότηση για την παιδεία αγγίζει το 2.75% αυτού. Ποσοστό που είναι το χαμηλότερο που δόθηκε ποτέ για την παιδεία ενώ η χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα είναι μόλις στο 40% του Μ.Ο της τελευταίας δεκαετίας. Στο νέο σχολείο που ετοιμάζουν οι καθηγητές δεν θα έχουν και μεγάλο λόγο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εκπαιδευτικούς αποξενωμένους από την εργασία τους που δεν θα έχουν λόγο στην σύνταξη τον ωρολόγιων προγραμμάτων και που θα είναι πλήρως υποταγμένη στη βούληση του διευθυντή – αξιολογητή τους. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι δεν θα έχουν λόγο στον σύλλογο των διδασκόντων και θα είναι υπόλογοι τόσο στους παιδαγωγούς του υπουργείου όσο και στους προσωπικούς τους μέντορες. Μιλάμε πλέον για διδάσκοντες των οποίων οι μισθοί θα αποδίδονται μέσα από «δαιδαλώδεις» αξιολογικές – χειραγωγικές διαδικασίες και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους θα είναι αναπληρωτές, απλήρωτοι και ελαστικά εργαζόμενοι από προγράμματα Ε.Σ.Π.Α και για τους οποίους θα είναι σχεδόν αδύνατη η μετάθεση ή η απόσπασή τους.

Σε ένα καινούργιο σχολείο στο οποίο, τα έντυπα συγγράμματα θα αντικατασταθούν από υψηλής τεχνολογίας κονσόλες και οι μαθητές ( αλλά και οι διδάσκοντες ) θα αναγκάζονται να μετακινούνται όπου είναι το κοντινότερο σχολείο και το οποίο θα εξαρτάται άμεσα από τον Καλλικράτη και άρα θα είναι σε πλήρη εξάρτηση από τους δήμους. Μια εξάρτηση η οποία θα επιφέρει αύξηση δημοτικών τελών αλλά ακόμα και εισαγωγή διδάκτρων έτσι ώστε να μπορούν να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όμως η δυνατότητα ή μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της κάθε σχολικής μονάδας. Το κάθε σχολείο θα τρέχει να βρει τα δικά του προγράμματα και τον χρηματοδότη – χορηγό του για να λειτουργήσει όχι με εκπαιδευτικά κριτήρια άλλα με επιχειρηματικά. Αν δεν τα καταφέρει θα κλείνει ως αποτυχημένο, όπως στο αγγλοσαξονικό πρότυπο. Σε αυτή την περίπτωση οι εκπαιδευτικοί θα μετακινούνται ( ή θα απολύονται ), ενώ από την άλλη οι γονείς των μαθητών με τα κουπόνια στο χέρι θα ψάχνουν να βρουν το «καλύτερο» σχολείο.
Αυτή η κατάσταση στην παιδεία δεν επηρεάζει μόνο την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και τα Α.Ε.Ι – Τ.Ε.Ι. Εδώ λαμβάνουν χώρα επίσης συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών. Μια επίθεση που αρχίζει με τις περικοπές συγγραμμάτων, απλήρωτους ωρομίσθιους καθηγητές, υποχρηματοδότηση, μείωση της ποιότητας διδασκαλίας του εκάστοτε γνωστικού αντικειμένου, μείωση συνδικαλιστι-κών ελευθεριών αλλά και εισαγωγή manager-διοικητή στα ιδρύματα σε μια προσπάθεια άρσης του αυτοδιοίκητου των σχολών. Ακόμα υπάρχει η διαρκής προσπάθεια σπίλωσης της έννοιας και λειτουργίας του ακαδημαϊκού ασύλου και περαιτέρω δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιριών εντός των ιδρυμάτων. Τέλος μπορούμε πλέον να μιλάμε για την πλήρη απαξίωση των πτυχίων μιας και αυτά θα προσμετρούνται σε πιστωτικές μονάδες ισοπεδώνοντας έτσι τα «πτυχία» των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων με αυτά των Ι.Ε.Κ και των Κ.Ε.Σ.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα ;

Στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο προκάλεσε και μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις ( βλ. κατάληψη του υπουργείου ), προβλέπεται εκτός των άλλων η «ένταξη» των νοσοκομείων του Ι.Κ.Α στο Ε.Σ.Υ όπου και θα λειτουργούν ως παραστήματα του. Ταυτόχρονα ο κ Λοβέρδος παρουσιάζοντας τον υγειονομικό χάρτη προανήγγειλε για πολλοστή φορά τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και τμημάτων με ορίζοντα τον Ιούλιο του 2011. Μεταξύ ενός κυκεώνα ψεμάτων περί του αριθμού των ιατρών στο Ε.Σ.Υ (προσμετρώντας ειδικευόμενους και αγροτικούς και συγκρίνοντας με την αντίστοιχη αναλογία ειδικών ιατρών-κλινών στην Ευρώπη), αποσιωπώντας τις τραγικές ελλείψεις σε όλο το προσωπικό και βάζοντας μόνο οικονομικούς στόχους (επίσης αποσιωπώντας το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τις χαμηλότερες δαπάνες για την Υγεία) η κυβέρνηση, το Υπουργείο και οι κάθε είδους επιτροπές από «σοφούς», μεγαλοδιευθυντές και σφουγγοκολάριους που έχει φτιάξει, προσπαθούν να μας πείσουν ότι με λιγότερα νοσοκομεία, με λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, με λιγότερα χρήματα για τη δημόσια Υγεία όλα θα πάνε καλύτερα, θα εξαφανιστεί η λίστα αναμονής για τα ραντεβού και όλα τα νοσοκομεία θα εφημερεύουν καθημερινά. Τραγική επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί τόσο η συγχώνευση του νοσοκομείου «Αγ. Όλγα» με θεραπευτήριο του Ι.Κ.Α στην περιοχή της Ν. Ιωνίας όσο και η αναστολή λειτουργίας των νοσοκομείων «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο» στην Αθήνα λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Η «Κοινωνική Πολιτική» του «αντιεξουσιαστικού» ΠΑ.ΣΟ.Κ καλά κρατεί

Το «αντιεξουσιαστικό» πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ όπως και σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι εμφανές και στην αντιμετώπιση όλων όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται σε αυτή την μαύρη ζωή και το ανύπαρκτο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Οι «αστυνομικές» δυνάμεις ( σε όλες τις δυνατές μορφές τους, ελεγκτές εισιτηρίων, Μ.Α.Τ, λιμενικοί, συνοριοφύλακες, εθνικιστικές ομάδες αγανακτισμένων κ.λπ ) πιστές στον ρόλο για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί, βρίσκονται πάντα εκεί που τους καλεί το «καθήκον της σωτηρίας της πατρίδος». Οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθηναίων, οι αντιστεκόμενοι λιμενεργάτες του Ο.Λ.Π και οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Κερατέας βρήκαν απέναντι τους τις δυνάμεις των Μ.Α.Τ. Οι μετανάστες που πουλούν διάφορα είδη στην Αθήνα βρήκαν απέναντί τους, την Δημοτική Αστυνομία, την ομάδα ΔΙ.ΑΣ και τους εθνικιστές της Χρυσής Αυγής αλλά και τους άνανδρους «άνδρες του Λιμενικού Σώματος» και τους «ακρίτες» της Frondex όταν θέλουν να διασχίσουν τα νερά του Αιγαίου ή τα σύνορα του Έβρου. Άλλωστε μαθητές και φοιτητές που θέλησαν να παρευρεθούν στην συζήτηση με την υπ. Παιδείας σε κατάστημα μουσικής πρόσφατα εκδιώχθηκαν από τις δυνάμεις των Μ.Α.Τ μόνο και μόνο επειδή είναι από δημόσια ιδρύματα ενώ την ίδια ώρα σπουδαστές κολλεγίων περνούσαν μέσα ανεμπόδιστοι.
Το πρόγραμμα της τρόϊκα ΠΑ.ΣΟ.Κ – Ν.Δ – ΛΑ.Ο.Σ θα ήταν αδύνατον να στεφθεί με επιτυχία χωρίς αυτούς τους «άγρυπνους φρουρούς». Φρουροί οι οποίοι συμπληρώνουν με την δράση τους την πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας και της εξαθλίωσης. Μια πολιτική που θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση το κατά πόσο έχει εκπληρωθεί επί του πρακτέου το σύνθημα «Ψωμί ( χαμηλοί μισθοί, υψηλές τιμές και φόροι) – Παιδεία ( συγχωνεύσεις σχολείων και σχολών, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ) – Ελευθερία ( συλλήψεις αγωνιστών του κινήματος ανυπακοής «Δεν Πληρώνω» από τα σπίτια τους )»

Μόνος δρόμος ο μαχητικός, ανατρεπτικός αγώνας

Είναι δεδομένο ότι όλα τα παραπάνω δεν γίνονται τυχαία. Το τελευταίο εξάμηνο βιώνουμε καθημερινά τη πλήρη απαξίωση όλων των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, μια συστηματική προσπάθεια να φτάσουν τα πράγματα σε οριακό σημείο, τέτοιο που θα αναγκάσει την κοινωνία να πει από μόνη της «κλείστε το, το ρημάδι». Για αυτή την κατάσταση είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των συνοδοιπόρων της ΝΔ-ΛΑΟΣ . Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτική που εφαρμόζει οδηγεί όχι σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων, αλλά σε κλείσιμο τους, μείωση των κλινών και των υπηρεσιών του ΕΣΥ και του ΙΚΑ σε μία περίοδο που όλο και περισσότερος κόσμος απευθύνεται σε αυτό και ως εκ τούτου θα έρθει αντιμέτωπη με τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις ,αλλά και στην παιδεία η συρρίκνωση των σχολείων μαζί με τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών μόνο γράμματα δεν θα μαθαίνουν τα παιδία μας, οδηγώντας μας μαζικά στην ιδιωτική παιδεία αφού ουσιαστικά θα καταργήσουν το Δημόσιο και Δωρεάν κοινωνικό χαρακτήρα της.
Για την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α και τους αγωνιστές της η απάντηση σε αυτή την αντεργατική πολιτική είναι οι μαζικοί, ανυποχώρητοι και ανατρεπτικά προσανατολισμένοι αγώνες των εργατικών και νεολαιϊστικων κομματιών της κοινωνίας. Ένας αγώνας που για εμάς πρέπει να εκφραστεί με μαζικές απεργίες, καταλήψεις και διαδηλώσεις ( τρόπο δηλαδή που έχουν επιλέξει καιρό τώρα οι συμβασιούχοι του Δήμου αθηναίων ) αλλά και η αλληλεγγύη του ενός αγωνιζόμενου κλάδου προς τον άλλο. Απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που δρα σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε και το ΔΝΤ χρειάζεται ένα μέτωπο υπεράσπισης των δημόσιων κοινωνικών παροχών που δεν θα επιτρέψει κανένα κλείσιμο νοσοκομείων, κλινών και σχολείων.

ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

– Να σταματήσουν τώρα οι συγχωνεύσεις σχολείων και σχολών
– Να μην υπάρξει περεταίρω περικοπή πιστώσεων και προσωπικού. Εκ νέου αύξηση της χρηματοδότησης.
– Να μην περάσει ο νέος νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση
– Καμία συγχώνευση-κλείσιμο νοσοκομείων και κλινών
– Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ και το ΙΚΑ.
– Δημόσια Δωρεάν Υψηλής Ποιότητας Υγεία για όλους

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 10:30 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.